Hvad er forskellen på den ‘svære’ og den ‘omsorgsfulde’ samtale?
‘Den svære samtale’, har længe været betegnelsen for professionelle samtaler, hvor der er følelser på spil, hårde beskeder eller svære emner, som er ubehagelige for både modtager og afsender at være i.
For mange år siden besluttede jeg at den ‘svære’ samtale skal begraves og erstattes af den ‘omsorgsfulde’.
Med dette perspektivskifte gør vi det relationelle arbejde og selve samtalen mere effektfuld og håndterbar for både den professionelle og modtageren.
Den svære samtale og den omsorgsfulde samtale er begge typer af samtaler, der ofte anvendes i professionelle sammenhænge, men de adskiller sig i deres tilgang, tone og opbygning.
Resultatet af samtalen er det samme:
Vi får talt om en problematik eller leveret en sårbar information
– men oplevelsen undervejs i samtalen og efterfølgende kan være meget forskellig alt efter hvilken tilgang den professionelle har og være unødigt hård for modtageren/fokuspersonen.
Hvad er ‘Den omsorgsfulde samtale’?
‘Den omsorgsfulde samtale’ refererer til en form for professionel samtale der er præget af omsorg, empati og respekt.

Den bruges inden for det pædagogiske felt, sundhedspleje og socialt arbejde, hvor det er vigtigt at etablere en tryg relation med den person, man taler med, på en følsom og støttende måde, f.eks. skole/hjemsamtale, forældresamtaler i dagtilbud eller pårørendesamtaler i sundhedsvæsnet.
I en omsorgsfuld samtale er målet at skabe en tryg atmosfære og forbindelse, hvor den enkelte føler sig hørt, forstået og accepteret.
Det handler om at udvise empati og respekt for den anden persons følelser, perspektiver og oplevelser.
I en omsorgsfuld samtale stiller mødeafholder åbne spørgsmål, lytter omsorgsfuldt og undgår at dømme.
Inden for det pædagogiske felt kan den omsorgsfulde samtale være afgørende for at opbygge tillid mellem forældre og pædagogisk personale, hvilket kan have positiv indflydelse på barnets trivsel og udvikling skolen eller dagtilbuddet.
Hvad er forskellen på den ‘svære’ og den ‘omsorgsfulde’ samtale?
Den svære samtale og den omsorgsfulde samtale er begge typer af kommunikation, der ofte anvendes i professionelle sammenhænge, men de adskiller sig i deres tilgang, tone og opbygning.
Resultatet af samtalen er det samme:
Vi får talt om en problematik eller leveret en sårbar information
– men oplevelsen undervejs i samtalen og efterfølgende kan være meget forskellig og være unødigt hård for fokuspersonen.
Når mødeafholderen er nervøs og tænker, det bliver en svær samtale – har den ret, da frøene for dette allerede er sået i personens tankesæt, tilgang og kropssprog og anspændtheden vil smitte af på modtageren.
Med et perspektivskifte til en rolig og omsorgsfuld samtale, beroliger mødeafholder både eget og fokuspersonens nervesystem, hvilket åbner for en tryg dialog.
Den ‘svære’ samtale er mere direkte og har mere fokus på ‘at få det sagt’ end på ‘hvordan man får det sagt’, som fokus er i den ‘omsorgsfulde’ samtale.
I skemaet herunder er listet en række forskelle på tilgang, toner og opbygning af samtalen.

Når jeg lærer fagpersonale med at holde omsorgsfulde samtaler, udfolder jeg bla. ovenstående skema samt giver en række konkrete redskaber til at opbygge og afholde omsorgsfulde samtaler.
Det faglige fundament er neuropsykologi, NLP, MI, ÅD, kropssprogsteori, tilknytningsteorien, Jungs skyggearbejde og Marte Meo.
Derudover har jeg en bred samtaleerfaring med fagpersonale og forældre, fra mit arbejde som socialpædagog, familievejleder og pædagogisk konsulent.
Udfra uddannelser og erfaringer, har jeg samlet de mest effektive samtaleteknikker, til den omsorgsfulde samtale, der har et stærkt relationelt perspektiv.
Lær at forberede, afholde og opfølge omsorgsfulde samtaler i skoleregi, dagtilbud, plejecenter eller sundhedssektoren ved at booke en temadag: ‘Erstat den svære samtale med den omsorgsfulde’
Dagtilbud og skoler kan få redskaberne til at holde omsorgsfulde samtaler på videoworkshoppen her

Indlæg skrevet af Marte Meo supervisor, pædagogisk konsulent og familievejleder Christina Abildgaard